دولت مصمم به اجرای فاز دوم هدفمندی است
عکس: دنیای اقتصاد، نگار متیننیا
سخنگوی اقتصادی دولت: با مجلس رایزنی میکنیم
دولت مصمم به اجرای فاز دوم هدفمندی است
بازار ارز و سکه همچنان حباب دارد؛ سکه به زودی 600 هزار تومان میشود
دنیای اقتصاد – زهرا واعظ : در شرایطی که کمیسیون تلفیق مجلس اعتبار مربوط به هدفمندی یارانهها را کمتر از نصف آن چیزی تصویب کرده است که دولت به مجلس پیشنهاد داده بود و برخی نیز مصوبات کمیسیون تلفیق را به معنای توقف اجرای فاز دوم هدفمندی تعبیر کرده بودند، اما سخنگوی اقتصادی دولت در اولین واکنش رسمی به اعتبار هدفمندی یارانهها تاکید کرد که مصوبات کمیسیون تلفیق قطعی نیست و دولت مصمم به اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها است.
پیش از این، دولت با ارائه دو سناریو به مجلس پیشنهاد کرده بود که از محل هدفمندی یارانهها 100 یا 135هزار میلیارد تومان درآمد کسب کند. پیشنهاد تخصیص 100 یا 135هزار میلیارد تومان اعتبار برای اجرای قانون یارانهها در سال 91 در حالی ارائه شده که سال گذشته مجلس سقف درآمدهای یارانهای دولت را حدود 54هزار میلیارد تومان تعیین کرده بود.
در همین حال در جلسه روز شنبه کمیسیون تلفیق رقم 54 هزار میلیارد تومان معادل سال گذشته برای اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی به تصویب رسید که برخی آن را به عنوان توقفی بر اجرای فاز دوم هدفمندی تلقی کردند. جمشید پژویان رییس شورای رقابت با غلط و غیر منطقی خواندن این تصمیم تاکید کرد که این اقدام توقف فاز دوم هدفمندی را در پی خواهد داشت.
اما با تجدید نظرکمیسیون تلفیق در منابع امسال هدفمندی یارانهها و افزایش 20 درصدی منابع یارانه نقدی در جلسه روز دوشنبه این کمیسیون، اعتبار هدفمندی به 66 هزار میلیارد تومان افزایش یافت که از این میزان 48 هزار میلیارد تومان برای پرداخت یارانه نقدی به مردم و 10 هزار میلیارد تومان نیز برای بخش تولید، 6 هزار میلیارد تومان برای بخش سلامت و 2 هزار میلیارد تومان برای بیمه بیکاری در نظر گرفته شده است. با این حال، این رقم با عدد مورد نظر دولت که 135هزار میلیارد تومان اعلام شده هنوز فاصله زیاد و معنا داری دارد.
هرچند که سخنگوی اقتصادی دولت معتقد است که هنوز هیچ چیز قطعی نشده و دولت مصمم به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها است. شمسالدین حسینی در نخستین واکنش رسمی به مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر تصویب اعتبار 66 هزار میلیارد تومانی برای هدفمندی یارانهها در سال 91 گفت: این مصوبه هنوز قطعی نیست و باید ببینیم سرنوشت آن در صحن علنی مجلس چه میشود.
به گزارش خبرگزاری مهر، وی در حاشیه ششمین نمایشگاه بورس، بانک و سرمایه در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دولت همچنان مصمم به اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانهها است، گفت: دولت به دنبال این است که قانون هدفمندی یارانهها را اجرا کند. وی با تاکید بر اینکه برای اجرای فاز دوم باید شرایط را در نظر بگیریم، درآمد دقیق اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها را منوط به مصوبه نهایی مجلس دانست.
با مجلس رایزنی میکنیم
حسینی در پاسخ به سوالی در این خصوص که دولت منابعی به مراتب بیش از مصوبه 66 هزار میلیارد تومانی کمیسیون تلفیق برای فاز دوم هدفمندی یارانهها را درخواست کرده بود، اما این موضوع مورد پذیرش مجلس قرار نگرفت، گفت: نکته مهم این است که دولت مصمم به اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین به ایسنا گفت: با مجلس رایزنی میکنیم تا مصوبه آن در چارچوب قانون باشد. سخنگوی اقتصادی دولت خاطرنشان کرد: دولت باید بتواند با ابتکار عمل، قانون هدفمندی یارانهها را تکمیل کند.
تداوم کاهش قیمت سکه و ارز
سخنگوی اقتصادی دولت در خصوص وضعیت بازار سکه و ارز گفت: سال گذشته قیمت سکه به مرز یک میلیون تومان رسیده بود و عدهای از افراد بودند که در این بازار، بازارگرمی میکردند.
وی با تاکید بر اینکه برخی از افراد بدون توجه به هشدارهای دولت و بانک مرکزی وارد این بازار شدهاند بدون اینکه نسبت به خرید و فروش در آن اشراف داشته باشند، گفت: در حال حاضر میبینید که قیمت سکه روز به روز در حال کاهش است بهطوریکه هماکنون به حدود 650 هزار تومان رسیده و به زودی به 600 هزار تومان نزدیک میشود. حسینی گفت: پیشبینی میشود که با توجه به اینکه قیمت ارز در حال کاهش است و روند نزولی دارد، نرخ سکهها هم همچنان با کاهش مواجه شود. در عین حال تاکید میکنم افرادی که به صورت پایدار وارد بازار سرمایه شدهاند و در آن سرمایهگذاری کردهاند مطمئنا سود میکنند. وی ادامه داد: اما در بازارهایی که گاهی حباب و سفته بازی در آن شکل میگیرد پایدار نیست، اما بازار سرمایه همواره به عنوان یک فرصت تلقی میشود و دولت نیز از رشد بازار سرمایه حمایت میکند.
بازار ارز حبابی است
وزیر امور اقتصادی و دارایی همچنین با بیان اینکه بازار ارز دارای حباب است، از برنامه شکلگیری بازار ارز صادراتی مبتنی بر معاملات واقعی ارز خبر داد. وی در خصوص وضعیت قیمتها در بازار ارز به ویژه دلار گفت: نرخ دلار در این بازار هنوز بالا است. فعالان بخش خصوصی معتقدند که نرخهایی همچون 1670 یا 1690 تومان برای دلار یک نرخ تعادلی نیست. سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه میزان قابل توجهی از حباب در بازار ارز خارج شده است و در آینده نیز باید میزان بیشتری از حباب از بین برود، گفت: آنچه بانک مرکزی به دنبالش است، این است که نرخ ارز مرجع 1226 تومان به صورت باثبات در بازار دنبال شود. وی گفت: مجموعه سیاستهای ارزی این است که نرخهای حبابی از بازار ارز از بین برود که این کار در حال انجام است.
بازار ارز صادراتی
حسینی همچنین در خصوص بازار ارز صادراتی گفت: اگر ما شرایطی را فراهم کنیم که خریداران و فروشندگان عمده ارز که نیاز واقعی دارند یکدیگر را ملاقات کنند، نرخهایی که در حاشیه شکل میگیرد و میشکند به کاهش نرخ کمک میکند. به گفته وی، بازار رسمی ارز گستردهای داریم یا اینکه میتوان گفت بازاری با نرخ مرجع داریم که بانک مرکزی به میزان قابل توجهی نیازهای ارزی آن را با نرخ 1226 تومان تامین میکند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: صرافیها بازار نوع دوم هستند و بانک مرکزی به آنها رسمیت داده است و آنچه در مصوبات آمده این است که این صرافیها باید کار نقل و انتقال پول را انجام دهند؛ این در حالی است که بانک مرکزی مستقیما به صرافیها پول عرضه نمیکند ولی صادرکنندگان و مردم میتوانند پول خود را به صرافیها بفروشند یا از صرافی برای نقل و انتقال پول استفاده کنند. در عین حال، واردکنندگان میتوانند از این صرافیها بهره جویند. وی خاطرنشان کرد: ما پیشنهاد کردیم که در شورای بورس با شکلگیری بازار ارز صادراتی این امر شفافتر شده و بازاری مبتنی بر معاملات واقعی شکل گیرد. ضوابط و شرایط این ابزار در شورای عالی بورس تصویب و دستورالعمل آن توسط سازمان بورس تهیه شده است.
احتمال افزایش 70 درصدی قیمت بنزین در فاز دوم
الیاس نادران، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس میگوید: کسب درآمد بیش از 50 هزار میلیارد تومانی از اجرای قانون هدفمندی در سال 91، منجر به افزایش 70 درصدی قیمت حاملهای مختلف انرژی میشود.
نادران در گفتوگو با مهر افزود: اگر اعتبار 135 هزار میلیارد تومانی دولت تصویب میشد که باید منتظر افزایش چندین برابری قیمت سوخت و انرژی در کشور میبودیم. نماینده تهران با یادآوری اینکه در فاز اول هدفمندی قیمت مجموعه سبد حاملهای مختلف انرژی حدود 5/2 برابر افزایش یافت، بیان کرد: روز دوشنبه کمیسیون تلفیق با تصویب اعتبار 66 هزار میلیارد تومانی مانع ظهور بنزین بسیار گران در فاز دوم هدفمندی یارانهها شده است.
کلمات کلیدی: هدفمندی یارانه ها